Kuchnia chińska


Przepisy na regionalne dania

Mimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej, np. pekińska, kantońska, szanghajska.
Potrawy zwykle je się pałeczkami z miseczek, zaś zupy łyżką. Napoje należy dolewać współbiesiadnikom, nigdy sobie. Pałeczki w Chinach, Wietnamie, Korei i Japonii znane od wieków. Reszta świata stosunkowo od niedawna interesuje się tym sposobem jedzenia. Pałeczki są jednym z najpopularniejszych sposobów jedzenia posiłków.

Formatowanie tekstu

Schab Sezamowy w Ciemnym Sosie Sojowym



Przepis na smaczny Schab Sezamowy w Ciemnym Sosie Sojowym

SKŁADNIKI: 200g schabu
1/2 papryki
5 pieczarek
1/2 marchewki
100g mieszanki chińskiej
SOS:
150 ml bulionu z kostki pho
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu chili sriracha
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 łyżka sosu ostrygowego
1 ząbek czosnku
1 ząbek imbiru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sezamu
olej sezamowy

sposób wykonania:
1. Warzywa i mięso kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem. Ścieramy czosnek i imbir na tarce do miseczki z sosem i odkładamy.
2. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego i smażymy schab. Po usmażeniu odkładamy na bok.
3. Myjemy patelnie, rozgrzewamy i tak samo smażymy warzywa. Po 5 minutach dodajemy schab. Smażymy jeszcze 2 minuty i zalewamy nasza mieszanką. Całość dusimy około 5 minut i podajemy z białym ryżem.


Chińskie ciasteczka ryżowe - Chinese rice cookies

Ciastecyka są lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze zaś z dżemem.


Przepis na przepyszne ciasteczka ryżowe

kleik ryżowy - 10 dag
jajka - 2 szt
miękkie masło - 125 g
cukier - 0.4 szklanki
cukier waniliowy1 - szczypta
wiórki kokosowe2 - 1 łyżka

Krok 1 Wszystkie składniki mieszamy razem. Wyrabiamy.
Krok 2 Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3 Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną).
Krok 4 W każdej kulce robimy wgłębienie na polewę. Pieczemy w temperaturze 180oC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut z termoobiegiem ).
Krok 5 Po wyciągnięciu dołeczki napełniamy polewą.

POWRÓT