Z uwagi na to, że Stany Zjednoczone są mieszanką kulturową ludzi z całego świata pojęcie "kuchni amerykańskiej" dotyczy potraw popularnych w tym państwie, mających jednak źródła w innych rejonach świata, spopularyzowanych przez przybyłych imigrantów. Z drugiej strony wiele dań popularnych na całym świecie kojarzonych jest właśnie z "kuchnią amerykańską".
Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju można zjeść dania z grilla lub typu fast food.
Ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie.
Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy.
Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904.
1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag); 2 tabliczki mlecznej czekolady (razem 20 dag); 1/2 szklanki mąki; 10 dag masła; 1 szklanka cukru; 4 jajka; 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, dokładnie wymieszaj. Połamane oba rodzaje czekolady włóż do rondla. Dodaj masło. Rozpuść na małym ogniu. Dodaj masę jajeczną i mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie było grudek mąki. Przełóż do formy wyłożonej pergaminem (25 cm na 25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej suche. Podawaj na ciepło lub zimno z bitą śmietaną.
Naleśnik amerykański to mały i gruby, okrągły i płaski, miękki i pulchny placek zrobiony z średnio rzadkiego ciasta na bazie mąki, mleka i jajek, z dodatkiem środka spulchniającego, usmażony na złocisty kolor z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Amerykanie jedzą naleśniki na śniadanie
135 g mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 0,5 łyżeczki soli; 2 łyżki cukru pudru; 130 ml mleka; 1 duże jajko; 2 łyżki roztopionego masła + dodatkowo do smażenia
Mąkę, proszek, cukier puder i sól mieszamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy do reszty - łączymy składniki. Na końcu dodajemy roztopione masło - mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości masła na złoto-brązowy kolor z obu stron (pancakes'y są gotowe do przewrócenia gdy na ich powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza). Podajemy z syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem.
POWRÓT